Noutăți

Comunicat Echipa Renet - 08.03.2019

Aparitia crizei financiare din urma cu 10 ani a insemnat startul unui proces de schimbare in profunzime pentru piata imobiliara din Romania. A aratat ca modelele de business bazate pe criterii ce nu tin de munca, colaborare si seriozitate au zilele numarate si ca nu sunt sustenabile pe termen lung.
 
Astfel au reusit sa ramana in piata si sa evolueze agentii imobiliari si brandurile care au oferit servicii de calitate. Nu putem nega ca a existat o evolutie vizibila datorata acestei schimbari de paradigma. A fost o trecere la un joc nou, cu un nou set de reguli. Și când regulile se schimba, înteaga lume trebuie sa se schimbe in jurul tau. Am vazut asta in ultimii zece ani, ani in care am evoluat nu doar noi agentii ci si partenerii nostri. Avand alaturi parteneri care au inteles la randul lor nevoia de evolutie am ajuns sa oferim de la an la an servicii mult imbunatatite. Si in acest fel am avut mai multi clienti multumiti; fie ei vanzatori sau cumparatori, chiriasi sau locatori.
 
Totusi stim si ca nu este suficient, ca exista inca probleme care nu au fost remediate sau locuri in care trebuie sa intervenim pentru a asigura servicii mai bune. Cand anul trecut Imobiliare.ro a venit cu cateva concepte noi au reusit sa aprinda imaginatia agentilor prezenti la CPI-uri. Veneau ca propuneri din partea celui mai important portal imobiliar din Romania si pe moment au fost interpretate ca un nou pas in fata pentru noi toti. Pana la o analiza mai atenta.
 
Pana sa citim cu atentie formularile si pana sa aflam ca pe langa ofertele publice, pe langa pachetele ce pot fi achizitionate public mai exista si oferte secrete, disponibile doar unui public “select”. Oferte ce vin insotite de conditii si pretentii fara precedent. Aflarea acestor informatii a fost un dus rece atat pentru noi cat si pentru mare parte din piata imobiliara. La momentul respectiv nu am dorit sa comentam si am asteptat sa vedem cum se vor desfasura lucrurile, sperand la o clarificare ce va veni ulterior.
 
Si clarificarea a venit. Cu doar cateva zile in urma imobiliare.ro a publicat un articol numit “Haideți să atacăm împreună, în 2019, problema “celor 70%”! Radical și accelerat” in care explica propria viziune legata de viitorul relatiilor intre noi – principalii creatori de continut si ei – portalul numarul unu in Romania.
 
Am luat act cu surprindere de aceasta schimbare a abordarii, una total gresita din punctul nostru de vedere. Pana de curand vedeam in site-ul celor de la Ringier un partener de incredere, un colaborator pe care ne puteam baza. Din pacate, in lumina noilor dezvaluiri, aceasta imagine buna despre Imobiliare.ro s-a destramat si in urma ramane un regret amar. Regretul ca dupa o lunga calatorie impreuna managerii acestui portal au ales sa tradeze insasi baza cresterii lor. Au ales sa se transforme din parteneri in competitori. Desi poate suna dur aceast ultim comunicat ne arata ca pentru castiguri mai bune sunt dispusi sa renunte la etica si sa produca pierderi financiare si de imagine tocmai in randul nostru, al agentilor imobiliari. Sunt cuvinte pe care nu speram ca vom si nevoiti sa le spunem la adresa celui mai mare portal imobiliar din Romania.
 
Poate ati observat deja ca ultima formulare am folosit-o de mai multe ori in cadrul acestui comunicat. A fost important sa subliniem ca nu suntem nemultumiti de un site oarecare. Suntem pusi in situatia de a suporta un abuz comis chiar de liderul de piata. Un lider care a incetat sa mai fie privit ca pana acum. Cand esti dispus sa profiti de pozitia dominanta pentru a impune schimbari ce ii afecteaza negativ chiar pe cei care te-au adus in top inseamna ca iti asumi tranzitia de la strangeri de mana la inclestari de pumn.
 
Nu putem solicita nimanui sa renunte la serviciile Imobiliare.ro. Cel putin in acest moment asta ar fi daunator atat noua cat si clientilor pe care ii reprezentam. Cel putin in acest moment trebuie sa continuam cu acelasi numar de anunturi si in aceleasi conditii. Tot ce ne dorim sa facem prin acest comunicat este sa tragem un mare semnal de alarma catre actualul nostru partener Imobiliare.ro. Chiar in timp ce vorbim rotitele au inceput sa se miste si oamenii sa vorbeasca, sa planifice. In loc sa se ocupe de clienti si sa gandeasca la cum ii pot servi mai bine acum intreaga comunitate imobiliara se gandeste la altceva. La cum sa gaseasca pe termen lung un inlocuitor pentru Imobiliare.ro. Si ce solutie se poate gasi pentru a evita pe viitor posibilitatea unor noi derapaje de acest fel.
 
Pentru ca nimeni nu mai vrea sa plateasca bani grei celor care au devenit brusc un competitor. Celor care au profitat de experienta acumulata deservind agentiile imobiliare pentru a lansa propriul “serviciu mascat” de agentie imobiliara.
 
In incheiere dorim sa lansam o simpla rugaminte celor de la Imobiliare.ro. Ganditi bine urmatorii pasi. Ganditi bine de care categorie de clienti aveti nevoie. Si daca vreti sa deveniti agentie imobiliara noi va asteptam cu drag in piata. Pentru ca cei care nu sunt nici agentie imobiliara, nici portal impartial de anunturi nu pot ajuta la scaderea procentului de 70%. Ajuta numai la scaderea increderii clientilor si ulterior la scaderea sumelor platite de noi catre dumneavoastra. Urmatoarea miscare va apartine.
 
Echipa Renet.